Mi a leltárhiány?

 „A leltárhiány az értékesítésre, forgalmazásra vagy kezelésre szabályszerűen átadott és átvett anyagban, áruban (leltári készlet) ismeretlen okból keletkezett, a természetes mennyiségi csökkenés és a kezeléssel járó veszteség mértékét (a továbbiakban együtt: forgalmazási veszteség) meghaladó hiány.” (A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 186. §)

 

A leltárhiány lehetséges okai között szerepelhetnek leltározási folyamathibák, vagy munkavállalói tévedések, visszaélések.

 

Folyamathibaként említhetők:

 

 • vonalkód, vagy egyedi azonosítóval ellátott nyilvántartás hiánya – nem tudom ténylegesen beazonosítani a tételt csak legfeljebb darabra
 • eljárási szabályok teljes, vagy részleges hiánya – a szokásjogon alapuló „folyamatok” következtében -különösen több külön-külön leltározó személy esetén- pl. eltérő leltárfelvétel mélység
 • leltártérkép hiánya - teljes terület hiánytalan lefedése révén nem teljesül a teljes leltári készletet érintő leltárfelvétel (hatványozottan érvényes több telephely esetén)
 • dokumentált felkészítő képzések elmaradása – szokásjog előtérbe kerülése
 • bizonylatolás, visszaellenőrizhetőség hiánya – pl. hol, mikor, kinél volt utoljára vagy azt megelőzően a hiányzó tétel, kinél kereshetem?
 • kommunikációs problémára visszavezethető fizikai eszköz mozgások jelzésének hiánya – nem kerül jelzésre az analitikus nyilvántartást vezetőnek a változás
 • tétel megnevezés eltérésekből fakadó bizonytalanság – beazonosíthatóság, egyezőség megállapításának nehézsége
 • kereszt ellenőrzések hiánya – több leltározó esetén elmarad a koordináló szerep pl. az egyes leltárkörzetekben egy-egy kezdeti leltárnapot célszerű az adott körzetet leltározóval eltöltenie az eszközgazdálkodási felelősnek, hogy mindenki a jó gyakorlatot követhesse
 • pluszként megjelenő tételek felülvizsgálatának elmaradása
 • „leltározva „év”” jelzéssel történő megjelölés nem megoldott – hiány setén a felülvizsgálatot könnyítené meg

 

A leltárhiány megszüntetése esetén is legjobb megoldás a prevenció. Még a leltáridőszakot megelőzően el kell, hogy kezdődjön a fenti okok szervezeten belül feltárása és kivédése!

 

 

Munkavállalói tévedések, visszaélések:

 • egzakt dokumentálás – keresztellenőrzéssel javítható
 • többletem/hiányom nem dokumentálom megfelelően – megnevezés+ esetleges ismertető jel (kék támlás, műanyagkaros szék); egyedi azonosító(ha van pl. gyári szám); hol találtam meg
 • következetesség hiánya – pl. „már láttam máshol is azonos vonalkódú tételt, de nem vizsgálom felül lényeg, hogy megvan”; (igen 2x-is, aztán majd másik oldalról hiányt generál, és kezdhetek gondolkodni: melyik két tétel volt? hol is láttam őket?....)
 • tartozékok, alkatrészek nem kerülnek leellenőrzésre
 • 50 db széket keresek –„meegvaaan” (tudom, hogy 50 db kell, így keresnem sem kell, hogy mennyi van – ezért jobb a tételes és nem csupán mennyiségi nyilvántartás)

 

Nem állítjuk, hogy a felsoroltak mindig megtörténnek, sőt tisztelet azoknak, akik minden nap becsülettel végzik feladataikat még akkor is, ha sokszor szélmalomharcot vívnak!

Előfordulhat, hogy egyedül vannak és nem ők végzik el a leltár felmérését, hanem megkérik a területi illetékeseket, segítsenek be helyettük. Az esetleges következmények ettől még sajnos az övék – illetőleg a felettesüké. Reméljük felismerik!

 

A leltározók felelősséget vállalnak az általuk rögzített adatok valóságtartalmáért!
Felelős eszközgazdálkodás mellett ezért lenne célszerű az eszközhasználókat is bevonni a leltárelőkészítő folyamatokba, melybe az év minden leltározáson kívüli időszaka beletartozhat. Eredménye, a használók biztosítják a tételek meglétét, bemutatják azokat a leltárfolyamat során, valamint azt megelőzően jelzik a problémákat, így a selejtezések is időben tervezhetők, elvégezhetők.

 

 

Hasznalóhoz kötött eszköz-életciklus.

 

 


 További cikkek:

Hogyan fogyhatnak el tárgyi eszközeink

Fizikai eszközmenedzsment

Infromáció feldolgozás

Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a forgalom mérésére és a felhasználói élmény biztosításához. Részletek